Dagsform og trening: Hvordan økte kvaliteten på treningsprosessen.

Dagsform og trening: Hvordan økte kvaliteten på treningsprosessen.

Når du har lest dette blogg-innlegget vil du:

 

  • Vite hva subjektive markører er
  • Vite hvorfor dette er viktig å følge med på og hvordan man kan bruke det i treningen sin (autoregulering)
  • Vite om verktøy som kan gjøre dette for deg

 

Alt vi foretar oss i hverdagen påvirker oss på forskjellige måter. Vi har ulike «belastninger» av hverdagslig karakter. Noe gir energi og noe tar energi. Dette påvirker hvordan vi føler oss og dermed «tilstanden» til våre subjektive markører. Subjektive markører er markører som kan si noe om eller påvirker hvordan vi selv har det; søvnkvalitet/negativt stress/følelse av uthvilthet m.m.

 

Alle disse tingene er en del av vår totalbelastning; alt som vi gjør som påvirker oss på en eller annen måte. Treningsbelastningen også er én del av totalbelastningen. En dårlig balanse mellom treningsbelastning og totalbelastning som gjør at vi ikke får nok restitusjon kan gjøre at man både blir syke, skadet eller i verste fall utbrent eller overtrent. For for å unngå å bli syke, overtrent, skadet eller utbrent er det viktig at vi har en balanse i vår totalbelastning.

 

Å bruke såkalte «subjektive markører» til å måle dagsform og også se trender på hvordan man «føler seg» over tid kan være svært nyttig i treningsarbeidet og generell velvære. Vi kan bruke det i treningsarbeidet ved å identifisere veldig gode dager og mindre gode dager med tanke på dagsform for å justere treningsarbeidet riktig. Gode dager kan være nyttige å benytte seg av til å trene høyintensive eller mentalt krevende økter. Fordi at til syvende og sist handler trening om å få inn så mye treningsbelastning som mulig i et gitt tidsrom samtidig som vi får nok restitusjon, og teknisk sett vil større treningsbelastning gi bedre resultat (NB: husk restitusjon). Har du en veldig dårlig dag (som ikke er planlagt) kan det være lurt å redusere treningsbelastningen din noe. Altså vi unngår for mye, for fort, for intensivt med for lite hvile ved å justere ned treningen når man ikke har hvilt nok. Motsatt hvis man faktisk har hvilt nok.

 

I tillegg kan man over tid se «hvilken vei hverdagen» går eller du responderer på treningen (hvis du er en idrettsutøver). Peker dagformen i snitt nedover? Oppover? Eller holder den seg stabil. Det er et velkjent problem for mange å overbelast seg både fysisk og psykisk, og dermed bli utbrent eller overtrent. Noe som kan føre til langvarig sykemelding eller svært redusert evne til å gjøre det man ønsker å gjøre mest: trene, mestre, ha det gøy med lagvenner og få fremgang.

 

Hvis man også registrerer trening og evt. sykdom og skader kan man etterhvert begynne å analysere seg selv ved å se om det er noen årsakssammenheng mellom treningsbelastning og skade, samtidig som man da kan vite hva som er evt grunnen til skaden og justere både trening, rehabilitering og prehabilitering.

 

Av grunnene nevnt over kan det derfor være lurt å bruke verktøy for å følge med på dette.

 

Jeg har laget en web-app som heter iAthletics som mine utøvere og jeg bruker for å følge med på dette, samt treningsbelastningen deres. Denne kan du også bruke for å kunne ha oversikt over din dagsform (og trening m.m.) og å trene rett i henhold til denne. Her svarer du på noen få spørsmål en gang om dagen som gir deg informasjonen du trenger. Alle subjektive markørene jeg bruker er basert på seriøs forsking (ser link her).

 

Å svare på disse spørsmålene tar deg totalt ca 45 sekunder hver dag (se video 1). iAthletics vil da gi deg verktøy for å vurdere både dagsform den enkelte dag, og over tid som f.eks. uker og måneder. iAthletics hjelper deg med å vurdere hvordan totalbelastningen din påvirker deg og også om det er enkelte subjektive markører som utpeker seg som du må ta tak i.

 

I iAthletics kan du også registere treningen din slik at du kan ha kontroll på hvordan dagsformen din utvikler seg og også sammenligne den med hvordan du trener. I tillegg har iAthletics noen geniale verktøy for å sørge for at du har stålkontroll på når du skal trene og hvor mye du bør trene.

 

Oppsummert:

  • Subjektive markører er viktig å måle uavhengig om du er nybgynner, mosjonist eller toppidrettsutøver
  • Dette vil trolig øke kvaliteten i treningen din og redusere risikoen for sykdom og skader
  • Dette vil trolig også gi deg bedre kontroll over dagsformen din
  • iAthletics er en webapp (LINK) som gjør dette enkelt for deg

 

Registrer deg idag: HER

Andreas Angeltveit
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website